Friday, July 20, 2012

Kesah Pose...part1


Akhirnye di sini jugak aku berpijak...setelah 6bulan tggl kat Gopeng, Perak…5tahun tggl kat Jengka n 6bulan dok kat KL. Lasty, aku kembali ke Sabak semula.hehehe…

Alhamdulillah...dpt gak ari 1st puase ni aku sahur ngan family aku.lame dah xrase cmni…selalu puase kat tmpat org je…ye la…klu ikutkan dah 6taun lebey aku belajar n merantau kat tmpt org, n selame tu la aku puase kat sane.ade la gak mcm balik umah…tp kadang2 je.so taun ni, ingatkan nak puase full kat cni.tu yg malas nak pk pasal keje dulu tu.agagagaga…

Pngalaman pose kat tmpt org ni seronok sbnrnye.mmg la xsame mcm kat umah kite sndiri tp bile kite dah tamat balaja, msti bnde tu jd knangan giler n rase nak patah balik je time tu. Klu ingat balik time aku dok matrix dulu, suasane puase kat sane lain giler ngn kat uitm Jengka . Klu kat matrix gopeng , tmpt tu still mcm terikat lagi.mcm nak kuar just bole smpai pukul 7 or 8 cmtu (aku rase la.muhahaha).lagipon jauh ngn pekan.so kbykn budak just bli mknn berbuka kat bazaar n kafe dlm tu je.so dlm pukul 4ptg, kafe ngn bazaar kompom ramai dah org. so,sape yg lambat tu selalunye nasib la xdpt mknn yg best2. Yg tinggl pun xbyk…ade gak yg bli kat luar,tp tu la, kne balik cepat.klu nak balik lambat, kne la stay up kat mne2.  

Gmbar klas...ngn puan kesayangan aku tp lupe name.haha
Xmcm uitm, student bole pi bukak pose kat mane2 je kat dlm jengka tu.sape yg dok luar untung la….pukul 1-2 mlm bole mkn lagi.yg dok kolej, limit smpai pukul 11je.tp time aku dok kolej dulu, dining bukak smpai pukul 3 ke 4 mcmtu.skang xtau la….lme xmkn kat dlm.lalalala…

Time matrix dulu, geng2 bli mknn bukak pose (tetibe ade geng), si syed tu ler (skang panggil dane..ikot perubahan zaman.tetibe).satu bazaar kitorg round,padahal bli ciput je.haha…pastu siap singgah kafe lagi cari mknn ape yg ade lak.haha…Kdg2 zue, diana, maal, syikin pon ade join gak…sbb bazaar ngn kafe tu dkt je ngn kolej dorg. Slalunye abis je kelas dlm kul4 ke 6 tu mmg trus je la pi bli mknn. Tp klu time dane balik, aku bli kat kafe a je kdg2…sorg2 mls nak jalan jauh2.

Aku pnh gak bli mknn buke ngn syed, syukri, sakuan, adly ngn sape tah lagi sorg roommate si syed tu.tu je la….xpnh pon mkn kt luar ngn dorg.juz bli kat bazaar pekan gopeng then balik.naik bas…skang ade sanggup naik bas semate2 pi bazar??harapan… N slalunye aku bukak pose kat bilik syed. Budak bilik aku….mmm harapan lagi. Pastu abis je buke,aku pon apelagi…nyembng smpai xingat dunia.then tdo kt katil org.dah owner dia dok bawah je.hahahaha…tp bukan salah aku.dah aku nak tertdo.kdg2 terjage,tgk2 da pukul 10mlm.owner dia aku tgk terconggok ats kerusi.hahhaha…tp dia senyum lagi.xtau la pulak dlm hati…agagagaga…sori syed!! N klu terawikh,rasenye xpnh kot pi masjid tu lebih 5kali.hahaha…ngn syed sekali je kot.n ngn azhar aku xingat bp kali.

Ni time bukak pose kat matrix...
Then klu sahur, kdg2 aku bgn gak kul5 mcm tu.aku sahur kat bilik sndiri je.bli nasi kosong.mkn ngn srunding…aku soh mak syed blikan.kdg2 bli nasi goreng siap2,then bgn la mkn.kafe xbukak subuh2 tu…wp aku rapat ngn azhar time tu tp kitorg xslalu mkn sahur ngn buke same2. Tp, ade time tu aku ngn azhar pnh kuar pi ipoh time pose.aku xingat buat ape.tgk wayang kot.hahahaha…n ade 1 day, kitorg bukak pose kat ipoh ngn geng2 kuliah dia.taufik sabrun,kerol,lagi sape aku xingat….pastu blik naik van.sbb bas nak pi matrix dh xd.time tu dah mlm.kul10 klu xsilap aku.

N time bulan pose,ade kumpulan ape tah yg ade kaitan ngn masjid matrix ni plan nak dgr ceramah mufti perak tu.kat mne aku xingat…azhar ajak aku.kitorg naik bas…mmg masjid ni sediakan bas.kitorg pegi la…sampai sane semayang jemaah,dgr ceramah then mkn.tp aku xtau np xd smayang trawikh.or aku silap.ntah2 time raye.hahaha…tp time ni rsenye bulan pose.sbb balik tu kitorg balik lambat tau.ahli2 masjid tu terus lepak masjid,time ni mcm dah pukul12 xsilap aku.so aku ngn azhar je la jalan kaki daki bukit nak pi kolej.gelap.tetibe,bawah kolej kat celah2 pasu bunga aku nmpak ade org duduk bersila kat ctu.tp xnmpak muke dia.org tu sorg2 n dia mcm bc ape tah dlm gelap tu.badan dia goyng2.aku ngn azhar apelagi,mencicit lari…hahahaha…n aku pk,xkn ade hantu kot.sbb bulan pose,that’s why la aku rse yg kitorg dgr cramah tu time bulan pose.hehe…

Pastu dulu, kelas kitorg xd la rapat sgt,rapat tp byk prob…so nak menyatukan, kitorg plan la mkn buke same2.lagipon time tu byk kelas plan mkn ramai2,tp kitorg xbuat2 pon.so buat la…buat kat kafe b tp xramai pon yg datang.lagipon kelas aku ade 5org cina,dorg mmg xjoin la.xpose mne bole join.hahahaha

And ade lagi satu…matrix ade buat majlis buke puase ramai2.aku pi ngn dane n budak2 berbuke kitorg yg lain…ceeewah.pegi awal smpai xtau nak buat ape.byk giler kemah.tp duduk kat mne2 pon bole,xd khas ni utk akaun,utk bdk bio or kimia.so kitorg join la satu meja ngn bdk kimia.hahaha…yg bestnye ujan lebat,.tercabut kemah kat ctu.hahahahaha…mmg lawak.n mkn mmg best.byk kot…n time ni byk bnde yg jadi…tp xleh citer kt cni….dane,ko ingat lagi x?muahahahaha….

And time bulan puase ni,byk bnde yg jadi…yg best yg xbest.tp xsume bole share…… ni je la sebahagin cerite aku n ni la antra kngn aku kat matrix slame 6bulan hdp kat cni.sempat gak merase skali puase kt negeri perak.

K la..ngantuk la.pasni nak sambung pasal uitm lak.ngengade kan.blog aku sukati aku la.hahaha…bye…selamat berbuka ptg ni…

Tuesday, July 17, 2012

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Hye…lame dah x update blog yang mcm hidup segan mati xmau ni…haha…bese la..bz ngn kehidupan di Jengka.hehehe… Haa..ckp pasal Jengka ni mmg tujuan aku nak tulis pasl Jengka pon. Bertuah la Jengka sbb dpt org cam aku ni..ceeewah. Bnde first yang aku nk ckp ialah “AKU SAYANG JENGKA”. Mgkin korg nmpk aku ni cam emosional sgt tp mmg aku syg kat Jengka, nak wat cmner…


Ni la 5org yg slalu mkn same2 last2 week kt jengka...slalu ke?
Utk entry yg ni, maybe xbyk sgt kot aku nak citer…klu citer kang, aku rase smpay bercucu cicit pon korang xabis2 bace.hahaha… tu pon klu bc..

Skang da hari Selase 17 JULY 2012. Pukul 5.46ptg klu ikot jam laptop aku nih. Masuk hari ni, da 2 ari 2 malam aku tgglkn tempat yang penuh dgn asam garam kehidupan sbg palajar yang penuh dgn kegembiraan, kesedihan,kehepian dan kesenduan dan tempt yang baaaaaanyak sgt mengajar aku menjadi seorng manusia yg berguna selama 5tahun aku kt cni….diploma n degree. Seyesly, byk giler kenangan yang mmg  xdapat aku lupekan…sume kenangan tu segar lagi dlm ingatan aku yg aku rasa mmg xakan aku lupekan wp cket (contoh sebesar zarah)…rase mcm baru je smlm aku menjejakkan kaki pertama kali kat cni… (baru intro)

Aku aritu balik pukul 6.30ptg ari Ahad bersamaan 15 JULY 2012. Pagi tu pukul 9 sampai 12tghari kitorg ade pekse MAF635. En. Soffi yg ajo…xtau la nak ckp senang ke susah…aku men taram je janji jawab.hahaha… Pastu ptg tu, pas bdk2 len da balik, aku, najib, ketat, abu, amin, bropah n baim pi mandi kat Tekam. Tu la kenangn kitorg last day aku kt Jengka…Alhamdulillah la.ade gak la cket kngn last day aku kat ctu…hehe

Ni bukan gmo kt tekam...tp ade Abu so amik je la...
Yang paling best, junior2 ku..ceeewah..ade la dtg jenguk kitorg last tu WALAUPON bkn lepak ngn kitorg 24jam sbb nak merendek ngn awek dorg. Angah, kebun, amin, baem ade dtg…thanx la.korg la member muda yang rapat ngn kitorg.agagagaga…N thanx to Angah sbb ade la dia bg nasihat cket kat aku pasal kawan n lawan, pasal keje…wp dia mude setaun, tp maybe pengalman dia lgi byk.so wa tabik sama lu Angah…!!N korang mmg best…

Yang kecewanya, penghabisan degree ni mcm ni…nothing. Xd nak jamuan ke ape ke…bile kuar je dewan aritu, sume da sangap nak balik. Tp aku n ketat sempat la jumpe segelintir bdk pompuan n wish kat dorg…mcm fau, fad, dayah, yanti, syuk, noni, jaja, syikin, kak long, suzi..(yang nme xsbut sori la). N paling terharu bile jumpe Airie. Kitorg da dlm kete n da gerak da pon.tp sempat jenguk ke luar n sembang2 ngn dia.sedey giler babi time tu…seb baek dia pompuan.haram peluk.klu x aku da peluk da….hahaha…ye la…aku byk giler kutuk dia dari part1 dip lagi…n dia pompuan yang sempoi n sbbtu aku suke kutuk dia.n dia xd la nak mara aku ke ape…tp xtau la dlm hati.hahahaha…ape2 pon,sori Airie. I will miss u forever n ever…

Ni la airie...hehehe
Sbnrnye, aku bukan nak sgt blik cepat…klu bole xnk balik.tp da beria janji ngn family aku yang aku nak balik Ahad tu.lagipon klu aku balik Isnin,mcm payah cket sbb aku naik bas…tp seyesly mmg terkilan xdpt lepak lame2 utk last day tu. Yang pnting,gmbar last day ade kat Amin. Amin,nak gmbar!!!!hehe…

Hari ni, wp still rindu kat sane, tp hdp aku still cam biase. Xd la nak murung ke ape….tetibe..hahahaha.. Apepon, aku doakn kawan2 aku dapat keje yang best2,,,aku skali la…n klu kawen, jgn lupe ajak. N aku mintak maap la klu pnh terkasar bahasa,terkutuk,salah perbuatan slame kite kenal…bg “MEREKA” yg dah buang aku dlm hidup tu, arap ko lupekan je la sngketa ittew.xgune kite bergado sbb bende yang tah hape2. Lagipn aku arap ko ingat je la balik pengorbann aku selame 5tahun utk ko.itupon klu ko sedar ape yg pnh aku tolong kau…mgkin kau xperasan,tp ramai perasan yang aku byk membantu kau. Kemaafan di pinta…. 0-0

Entry ni cket je…nanti aku nk post psal ape yg jdi dari 1st semester diploma sampai la abis deg plak…wp korg Muntah tapi sukati aku lah…hahahaha…

Selamat Mnyambut Bulan Ramadhan KAWAN2….!!!....jumpe lagi